Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Gardameer

Het Gardameer is het grootste meer van Italië. Het meer bevindt zich tussen drie Italiaanse regio’s, namelijk Trento (noorden), Veneto (oosten) en Lombardije (westen). Aan het Gardameer grenzen historische steden, jachthavens, natuurgebieden, stranden en bekoorlijke boulevards. Het aanbod aan recreatiemogelijkheden is groot.  Een grote verscheidenheid aan bezienswaardigheden (kastelen, Romeinse ruïnes, historische steden en natuurgebieden) en diverse sporten (watersporten, wintersport, fietsen en wandelen) zijn te combineren binnen één vakantie. Omdat het Gardameer een vrij groot gebied beslaat is het handig om de exacte locatie van het vakantieverblijf af te stemmen op concrete vakantieplannen. Voor watersporten en recreatie in de bergen is de noordkant zeer geschikt. Voor liefhebbers van historische steden, kunst en cultuur is de zuidkant gunstiger als uitvalbasis (zie ook accommodaties).

kasteel gardameer

Castello Scaligero te Malcésine gezien vanaf de  kabelbaan

Aan de zuidkant van het Gardameer liggen Desenzano , Sirmione en Peschiera in een relatief vlak landschap. Sirmione is de meest bezienswaardige plaats (o.a. een waterkasteel en Romeinse ruïnes). De zuidoever is vooral onder gezinnen populair als vakantiebestemming. In en nabij Peschiera is het aanbod aan vakantieverblijven zeer groot. In deze omgeving is een pretpark (Gardaland), dierentuin, aquarium en waterpark gelegen. Voor gezinnen die bezienswaardige steden, kastelen en Romeinse ruïnes willen bezichtigen is de omgeving van Peschiera eveneens een goede uitvalbasis.  Verona (Romeinse amfitheater, San Zeno Maggiore,Castelvecchio),  Mantova (schitterende kastelen) en Bréscia zijn bezienswaardige nabijgelegen steden. Het is ook mogelijk om vanuit dit gebied een dagtocht te ondernemen naar Venetië.

gardameer

Spiaggia Sabbioni in Riva

Het mooiste strand aan de noordzijde van het Gardameer, misschien zelfs wel het meest bekoorlijke strand van het Gardameer, is Spiaggia Sabbioni in Riva. Zwemmen en waterfietsen in het Gardameer, picknicken op één van de grasvelden, een  bezoek aan een terras en speeltuinen behoren tot de genoegens van Spiaggia Sabbione. In de nabijheid van Riva ligt ook een bezienswaardige waterval, Cascata del Varone.

Zowel de noordoever als een groot deel van de westoever is door uitlopers van de Alpen omgeven. De natuur is daar indrukwekkend en er liggen diverse charmante plaatsen (o.a. Limone). Door de geïsoleerde ligging is dit gedeelte wel minder geschikt voor diegenen die regelmatig culturele uitstapjes willen ondernemen. De meest bezienswaardige plaats aan de westoever is Gardone Riviera (botanische tuin met kunstwerken, een museum in een bijzonder huis uit 1921 en een aangename boulevard langs het water). Dichtbij Gardone ligt Maderno, waar de Sant’Andrea Apostolo een bezoekje waard is.

castelvecchio verona

Ruitersbeeld van de succesvolle krijger Cangrande I(1291-1329) in Castelvecchio te Verona

De noordoostelijke oever is omgeven door bergen terwijl in het zuidoosten diverse vlakke stranden te vinden zijn. Aan de oostelijke oever van het Gardameer grenst Malcésine, Garda en Bardoline. Vooral Malcésine leent zich uitstekend voor een gezinsuitje dankzij een kasteel en de kabelbaan naar de Monte Baldo.

Het Gardameer en de omliggende kust is populair als vakantiebestemming. Vooral tijdens de zomervakantie is het daar zeer druk met overbelaste autowegen als gevolg. Het is daarom het overwegen waard om buiten het hoogseizoen of aan de minder toeristische westoever te boeken. Tijdens de voorjaars-  en de herfstvakantie zijn de temperaturen in het mediterrane klimaat rondom het Gardameer doorgaans aangenaam zacht. Wie geen schoolplichtige kinderen heeft kan ook kort voor of na de zomervakantie het Gardameer bezoeken.