Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Niki en Jean

Er waren eens twee kunstenaars. Zij hielden van elkaar. Maar ze waren anders, simpelweg raar. Gewone mensen worden toch nooit kunstenaar?

De grijze massa vindt snel iets verkeerd. Voldoe aan hun norm en mogelijk wordt je gewaardeerd. Gebod één is praktisch werk verrichten! Dus niet voltijds schilderen, beeldhouwen of dichten. Nee, wie iets wil maken moet zorgen dat het iets nuttigs is. Eten, fietsen en auto’s daar is niets mee mis! En als je dan een kunstwerkje maakt, zorg dan dat het mooi bij het bankstel staat.

niki en jean

collage niki en Jean door Leonie van Lare

Jean en Niki trokken zich niets van dergelijke meningen aan. Ze leefden anders, gaven zelf zin aan hun bestaan. Jean maakte vooral kunst die bewoog. Mensen vonden dat vaak raar en mopperden tegen elkaar. Wie maakt nu een machine die alleen maar beweegt? Een machine die geen zinvol werk verricht en ook geen licht geeft? Een apparaat zonder nut is gewoonlijk stuk! Mechanische arbeid zonder resultaat. Alleen een klaploper bedenkt een dergelijk apparaat!

En ook Niki maakte de mensen aan het praten. Kinderlijke activiteiten kon ze schijnbaar niet laten. Ze maakte holle beelden, verstopte er zakjes verf in en poef! Met een echt geweer schoot ze er gaten in, die boef. Uit de beelden drupte verf in plaats van bloed. Getuigde dergelijke gekheid van moed? Ook maakte ze beelden van vrouwen. Maar niet het type waar we massaal van houden. Geen sierlijke wezens met platte buiken en strakke billen. Nee, vrouwwijven die je kunnen laten gillen. Ze zijn dik, fel beschilderd en vol leven. Kortom het type, dat haast iedereen doet beven.

Jean en Niki verwezenlijkten hun dromen. Kritiek lieten ze over zich heen komen. Zij werden oud maar bezaten een magische macht, want hun kunst bezat eeuwige levenskracht. En zelfs nu ze er niet meer zijn, maken zij het leven van anderen zo nu en dan fijn. Want wij kunnen ons verwonderen, schrikken en lachen doordat wij ons kunnen inleven in hun dromen en gedachten.