Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Leiden

In Leiden zijn enkele spraakmakende musea gelegen die een grote aantrekkingskracht op gezinnen hebben. Hoogtepunten vormen Naturales en het Rijksmuseum van Oudheden. Deze historische stad is daardoor aantrekkelijk voor een stedentrip met kinderen. Hier komt nog bij dat het centrum mooi en gezellig is. In Leiden zelf zijn weinig hotels met familiekamers te vinden (zie Bookings.com voor hotels en appartementen in en rondom Leiden). In de omgeving liggen wel diverse vakantiepark, zoals Dunimar (20 km. landal), Recreatiepark Noordwijkse Duinen (20 km, Roompot) en Duinrell in Wassenaar (12 km. Roompot). In de omgeving van Leiden is ook veel te doen (o.a. Corpus, Space Expo en Archeon).

Leiden

Zien, doen en beleven tips voor een bezoek aan Leiden

Historisch centrum

Leiden heeft een mooi historisch centrum met talrijke hofjes en enkele karakteristieke bouwwerken. Tot de hoogtepunten behoren het stadhuis van Lieven de Key uit 1596, het Gravensteen en de Pieterskerk. De mooiste gracht van Leiden is Rapenburg. Bekijk het centrum ook vanaf de omloop op de ringmuur van de Burcht.

Rijksmuseum van Oudheden

Dit museum bevat belangrijke verzamelingen oudheden uit het Nabije Oosten en de klassieke Oudheid. Het hoogtepunt vormt de Egyptische collectie. Voor kinderen is in het museum van alles te doen, waaronder speurroutes en kindertentoonstellingen. Op hun website(www.rmo.nl) staat veel meer informatie en enkele games om alvast in de stemming te raken.

Naturales

Het Nationaal Natuurhistorisch Museum (www.naturalis.nl) biedt inzicht op de evolutie van de aarde en haar bewoners. Dit gebeurt a.d.h.v. gesteenten, mineralen, fossielen, skeletten, opgezette dieren en eigentijdse media. Op veel jongeren maken vooral de skeletten van dinosaurussen indruk. Voor kinderen heeft het museum een aparte website(n-kids.naturalis.nl) waarop o.a. informatie, games en kleurplaten zijn gepubliceerd.

Museum Volkenkunde

Dit museum (www.rmv.nl) is bekend om haar waardevolle collecties voorwerpen uit niet Westerse beschavingen. Zelfs aan kinderen van twee is gedacht, zij kunnen meerijden met de ‘wilde bus’.Voor kleuters is er een kleuterspeurtocht. In de vakanties worden speciale activiteiten georganiseerd voor kinderen.

Hortus botanicus Leiden

De Hortus Botanicus (www.hortusleiden.nl) is in 1590 gesticht door de universiteit van Leiden. Het bevat een grote diversiteit aan tuinen en meerdere spectaculaire planten en bomen. In de wintertuin kunnen bezoekers zonder hoogtevrees omhoog klimmen om vleesetende planten te bekijken of van het uitzicht te genieten. In de Hortus Botanicus zijn kinderwandelingen uitgezet.

Stedelijk Museum de Lakenhal

In het Stedelijk museum (www.lakenhal.nl) wordt beeldende kunst en kunstnijverheid geëxposeerd. Zo zijn Rembrandt, Gerard Dou, Jan Steen en Theo van Doesburg vertegenwoordigd met een schilderij. Het pronkstuk is ‘Het Laatste Oordeel’ van Lucas van der Leyden uit 1527. Aan de kassa is een boekje voor kinderen van 6 tot 12 te koop met informatie over geëxposeerde stukken.

Rondom Leiden (dagtrips vanuit Leiden)

Dichtbij Leiden ligt Corpus (www.corpusexperience.nl), een aanrader voor gezinnen met oudere kinderen en tieners (kinderen onder de zes worden niet toegelaten). Het iets verder van Leiden gelegen Archeon (www.archeon.nl) en Space Expo (www.spaceexpo.nl) zijn zeker ook een bezoek waard. Leiden ligt ook zeer gunstig ten opzichte van andere bezienswaardige steden in de Randstad ( Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amsterdam en Haarlem).

Tip; bezoek Leiden vanuit een vakantiepark. Gunstig gelegen voor een stedentrip naar deze historische stad zijn Landal Dunimar (20 km. landal), Recreatiepark Noordwijkse Duinen (20 km, Roompot) en Duinrell in Wassenaar (12 km. Roompot).