Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Calvados

Het departement Calvados is een ideale locatie voor een vakantie in Normandië. In deze streek bevinden zich diverse aanleidingen tot dagtripjes. Tips voor uitjes zijn de zandstranden en de aangrenzende zee, steden met bezienswaardigheden (Bayeux, Caen en Honfleur), dierentuinen of een pretpark. Haast alle bezienswaardigheden van Calvados bevinden zich in de noordelijke helft. De twee belangrijkste toeristentrekkers van Normandië (Mont-St.-Michel en Rouen) liggen echter buiten Calvados. 

Deauville

De jachthaven in Deauville met op de achtergrond Trouville-sur-Mer en de kust van Deauville

Calvados wordt in het noorden begrensd door de zee. In het westen, tussen Villerville en Cabourg, draagt de kust de naam Côte Fleurie, dat betekend bloemenkust. Hier zijn chique badplaatsen te vinden met soms uitgestrekte stranden. Trouville, Deauville en Cabourg zijn vrij grote badplaatsen en Villers-sur-Mer en Houlgate zijn kleiner. Ten westen van deze kustplaatsen ligt Honfleur. Deze schilderachtige historische plaats heeft een aantrekkelijke haven, talrijke historische gebouwen, diverse musea en een overdekte vlindertuin. Het achterland van de bloemenkust heet Pays d’Auge. In dit klassieke Normandische landschap lopen diverse toeristenroutes langs boerderijen. Een dergelijk dagtripje is een leuke onderneming voor families die landschappelijk schoon waarderen, graag streekproducten kopen (o.a. cider en kaas) en leuke plaatsjes bekijken. Te bezoeken is onder meer het eeuwenoude Château de Crèvecoeur. De bijbehorende boerderij, duiventeel en schuur herinnert ons eraan hoezeer mensen vroeger betrokken waren bij de natuur. Eveneens aantrekkelijke plaatsen voor een stop zijn de marktplaatsjes St.-Pierre-sur-Dives en Orbec, het dorpje Beuvron-en-Auge (staat vol vakwerkhuisjes) en St.-Germain-de-Livet (heeft een kasteel). Nabij de kathedraalstad Lisieux, de grootste stad in de Pays d’Auge, ligt een dierentuin (Cerza).

tanks oorlogsbegraafplaats

Tanks nabij de oorlogsbegraafplaats en het oorlogsmuseum te Bayeux.  

In het noordoosten van Calvados grenst de Côte de Nacre aan de zee. De kust is voorzien van diverse gemoedelijke badplaatsen. Toeristen bezoeken in dit kustgebied vaak tastbare herinneringen aan D-Day. Daartoe behoren uitgestrekte begraafplaatsen voor de soldaten die stierven in de beslissende fase van de Tweede Wereldoorlog. Een oorlogsmuseum en een oorlogskerkhof voor Britse soldaten is te vinden in Bayeux. De belangrijkste bezienswaardigheden van dit charmante historische stadje zijn de kathedraal en het tapijt van Bayeux ( een middeleeuws borduurwerk over de Slag bij Hastings in 1066). Caen, de hoofdstad van Calvados, is eveneens geschikt voor een dagtrip. Deze stad is interessant dankzij enkele historische gebouwen en musea. In de omgeving van Caen ligt een pretpark (Festyland) en een dierentuin (Zoo de Jurques). Onder Caen ligt Suisse Normande. Dit gebied leent zich voor wandelen, klimmen, riviersporen en autoritjes langst dalen, kloven en rotsen.

Cean

Binnen deze vestingmuren liggen de ruïnes van het kasteel van Caen en museums.

 

normandie Meer informatie over Normandië