Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Normandië

Normandië is een populaire vakantiestreek in het westen van Frankrijk. Op het gevarieerde landschap (zee, kliffen, stranden, heuvels en dalen) komen veel sportievelingen en natuurliefhebbers af. Deze streek is zeer geschikt voor klimmen, wandelen en riviersporten. De bekendste culturele trekpleisters zijn de Mont-Saint-Michel (misschien wel de bekendste middeleeuws abdij) en de historische stad Rouen.
Vroeger was Normandië een provincie. Tegenwoordig wordt Frankrijk onderverdeeld in regio’s. De voormalige provincie Normandië valt samen met de regio Hoog-Normandië (Haute-Normandie) en de regio Laag-Normandië (Basse-Normandie). Regio’s worden opgesplitst in departementen.

Orne, Calvados en Manche zijn de departementen van laag-Normandie. De departementen van Hoog-Normandië zijn Seine-Maritime en Eure. Wie de bekendste bezienswaardigheden van Hoog-Normandië en Laag-Normandië wil bezichtigen binnen één vakantie moet rekening houden met de afstanden. Overnachten in diverse strategisch gekozen plaatsen is wenselijk. De zomervakantie is zeer geschikt voor een rondreis in deze regio’s.

Bayeux

Het schilderachtige Bayeux heeft meer te bieden dan het wereldberoemde tapijt van Bayeux

De hoofdstad van Laag-Normandië is Caen. Lang geleden heeft Willem de Veroveraar in deze stad gewoond. Ruïnes op een heuvel aan het stadscentrum zijn overblijfselen van zijn kasteel (Château Ducal). Willem de Veroveraar en zijn vrouw hebben ook ieder een klooster gesticht in Caen waarvan de kloosterkerken behouden zijn. Buiten het stadscentrum ligt het Mémorial de Caen, een indrukwekkend oorlogsmuseum waarin in het bijzonder de Tweede Wereldoorlog wordt herdacht. Toeristen die geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog bezoeken meestal ook de kusten van Normandië. Op 6 juni 1944 zijn daar geallieerde strijdkrachten geland (D-Day). Onder andere de enorme oorlogsbegraafplaatsen aan de Côte de Nacre herinneren daaraan. De ruige klippen van het schiereiland Cotentin zijn op een geheel andere wijze indrukwekkend. De Côte Fleurie is populaire door de stranden en talrijke badplaatsen, waaronder Trouville, Deauville, Cabourg, Houlgate en Villers-sur-Mer. De bekendste bezienswaardigheid van Laag-Normandië is de middeleeuwse abdij Mont-Saint-Michel (werelderfgoedlijst). Deze abdij ligt op een rots in de zee. Andere bezienswaardige plaatsen in Laag-Normandië zijn Honfleur, Bayeux.

Mont-Saint-Michel

De middeleeuwse abdij Mont-Saint-Michel

Rouen, de hoofdstad van Hoog-Normandië, is een geschikt reisdoel voor een stedentrip. Dankzij belangrijke monumenten (o.a. kerken) is het de meest bezienswaardige plaats van deze regio. Daarnaast bevinden zich in en rondom het stadscentrum diverse musea met als hoogtepunt het Museum voor Schone Kunsten. Ongeveer 20 kilometer van Rouen verwijderd ligt Clères, een aantrekkelijke plaats voor kinderen en jongeren dankzij een dierentuin (Parc zoologique Jean-Delacour) en een pretpark (Parc du Bocasse). De indrukwekkendste ruïnes van Hoog-Normandië zijn te vinden in Jumièges (ook circa 20 kilometer van Rouen). Deze ruïnes zijn overblijfselen van een middeleeuwse abdij. Bezienswaardigheden zijn ook te vinden in Évreux (Cathtédrale Notre-Dame en Musée Municipal), Les Andelys (een kasteel ruine op een rots), Dieppe (een vijftiende-eeuwse kasteel met daarin een museum), Giverny (het huis en de tuinen van Monet en Musée d’Art Américain) en Le Havre (naoorlogse gebouwen).

Honfleur

Honfleur en vele andere Normandische steden zijn voorzien van een haven.

vakantie normandie Hotels en appartementen Normandië
vakantiepark normandie Pierre en Vacances Le Garden Club Branville
Reisgidsen normandie Reisgidsen Normandië
kinder en jeugdpagina normandie Kinder- en jeugpagina Normandië