Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Eiffeltoren

Wie denkt aan de Eiffeltoren denkt meestal ook aan Parijs. Daarom wordt de toren beschouwd als het symbool van Parijs. Het is één van de beroemdste bouwwerken ter wereld. Mensen uit allerlei landen kennen de toren en willen hem ooit beklimmen.

De Eiffeltoren, Tour Eiffel in het Frans, is genoemd naar Gustave Eiffel. Hij heeft het ontwerp voor de toren ingediend en leiding gegeven aan de bouw in 1887 tot 1889. Binnen twee jaar was de reusachtige toren klaar! De totale hoogte (inclusief de antenne) bedraagt 324 meter. Tot 1931 was de Eiffeltoren het hoogste gebouw van de wereld. In 1931 werd de Empire State Building in New York het hoogste gebouw. Ook dat record is ondertussen diverse malen verbroken.

Tip: Parijs met kerst

De Eiffeltoren heeft drie verdiepingen. De eerste verdieping bevindt zich op 57 meter hoogte, de tweede verdieping op 115 meter en de derde op 276 meter. De trap naar de eerste verdieping heeft 360 treden en de trap naar de tweede verdieping 359. Er is ook een lift, maar de rij voor de lift is meestal enorm lang. Wie gaat eten in restaurant Jules Verne op de tweede verdieping hoeft overigens niet in de rij te staan. Dit restaurant is echter zo duur dat haast iedereen de voorkeur geeft aan wachten. De derde verdieping is alleen met de lift te bereiken. Er is wel een trap, maar daar mogen toeristen geen gebruik van maken.

Wie de toren betreedt kan op de eerste verdieping een kijkje nemen in de Cineiffel, een klein museump waarin een film draait over de geschiedenis van de Eiffeltoren. Het hydraulische liftmechanisme uit 1900, eveneens op de eerste verdieping, is ook een bezichtiging waard. Vanaf de derde verdieping is het uitzicht op een heldere dag zeer indrukwekkend.

Eiffeltoren

De Eiffeltoren

Gustave Eiffel 

(1832-1923)

Gustave Eiffel was ingenieur en wetenschapper. Als ingenieur bouwde hij onder meer viaducten en bruggen. Zijn stalen constructies waren zeer vernieuwend. Hij is vooral bekend dankzij de onder zijn leiding gebouwde Eiffeltoren. Aan de voet van de Eiffeltoren is in 1929 een portret van Gustave Eiffel geplaatst. Deze buste (hoofd met een klein stukje borst) is gemaakt door Antoine Bourdelle.

Gustave Eiffel heeft ook het binnenwerk van het Vrijheidsbeeld te New York ontwikkeld, het symbool van de Amerikaanse wereldstad. Het vrijheidsbeeld is 46 meter hoog en bezoekers kunnen er in rondlopen.  

Wereldtentoonstelling van 1889

De Eiffeltoren is gebouwd voor de bezoekers van de Wereldtentoonstelling van 1889 te Parijs. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de toren na een aantal jaren zou worden afgebroken. Heel veel mensen waren daar opgelucht over. Velen vonden het gebouw enorm lelijk. Bij aanvang werd de toren zelfs als een schandaal beschouwd, omdat zo veel Fransen zich schaamden voor deze inzending van hun land.
Het patroon van het ijzerwerk en de vorm van de enorme toren zorgen ervoor dat het bouwwerk ook met felle storm stevig blijft staan. In de bouwperiode (1887 tot 1889) was het ongewoon om een ontwerp op deze manier in het teken te zetten van de constructie. Wijdverbreide ideeën over voorwaarden waaraan bouwwerken moesten voldoen om mooi te zijn zorgden ervoor dat veel gebouwen op elkaar leken. Gustave Eiffel trok zich niets van dergelijke voorschriften aan.

Eiffeltoren lift

Detail Eiffeltoren met lift

Vreemde mensen en rare voorvallen op de Eiffeltoren

Jaarlijks bezoeken ruim 6 miljoen mensen de Eiffeltoren. Voor velen is de weg omhoog en omlaag een groot avontuur. In de loop van zijn bestaan zijn er ook mensen geweest die niet gewoon gebruik maakten van de trap of de lift. Zo zijn er parachutisten geweest die naar beneden sprongen, een journalist die naar beneden fietste en bergbeklimmers die de toren beklommen. De Eiffeltoren is ook het podium geweest van trapezewerkers en piloten hebben tussen de poten door gevlogen.

Zeer bekend is het tragische verhaal van de kleermaker Reichelt, bijgenaamd Birdman (Vogelman). Deze man had een pak gemaakt waarmee hij dacht te kunnen vliegen. In 1912 sprong hij in dat pak van de toren. Hij stierf aan een hartaanval voor hij op de grond neerstortte.

kinder en jeugpagina parijs Kinder- en jeugdpagina Parijs
Parijs Meer informatie over Parijs