Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Louvre

 

Het Louvre is een van de grootste en bekendste musea ter wereld. Het is verstandig om voorafgaand aan een bezoek te bedenken wat je wilt zien. Alles op één dag bekijken is niet mogelijk. Wie geïnteresseerd is in de archeologie kan de Egyptische, Etruskische, Oosterse, Griekse en/of Romeinse oudheden bekijken. In het Louvre zijn ook enorm veel bekende schilderijen te zien (o.a. de Mona Lisa van Da Vinci). Een hoogtepunt onder de beeldhouwwerken is van Michelangelo Buonarroti afkomstig.

Verspil geen tijd en bedenk voor je een stedentrip naar Parijs maakt wat je in ieder geval wilt zien! Hou je van speuren? Beperk je dan niet tot één vleugel, maar kijk welke museumstukken je wilt zien en zoek op waar die zich bevinden. Kijk op de website van het Louvre (www.louvre.fr), in boeken over het Louvre en/of in reisgidsen om een keuze te maken. Let in het museum op dat je niet verdwaald en kijk niet naar alles wat je onderweg tegenkomt! Als je dat wel doet ben je waarschijnlijk al moe of misschien zelfs moedeloos voordat je de door jezelf uitgekozen museumobjecten hebt gevonden.

Het gebouw

Het huidige paleis het Louvre is in de loop der tijden gebouwd en uitgebouwd rondom een vesting uit 1190. Op een miniatuur uit Les Très Riches Heures de Duc de Bery is te zien hoe het kasteel er rond 1450 uitzag. Van dat kasteel zijn slechts enkele delen bewaard, waaronder stukken van de ruim 800 jaar geleden gebouwde vestingstoren.

In 1546 besloot koning Frans I het middeleeuwse kasteel te vervangen door een elegant paleis in renaissancestijl. Hij stelde Pierre Lescot aan als architect. Onder zijn leiding startte de bouw van het vierkante binnenplein. Het duurde ruim honderd jaar voordat het paleis af was. Keizer Napoleon III (1852-70) was de laatste vorst die het gebouw uitbreidde. Op dat moment diende het paleis al ruim 50 jaar (vanaf 1793) als museum.

Louvre

Het Louvre en de piramide van Ieoh Ming Pei

In 1989 is een centrale ingang gecreëerd in de vorm van een enorme piramide (21 meter hoog en 33 meter breed) op het plein voor het Louvre. De piramide bevindt zich gedeeltelijk onder de grond. Deze constructie van glas en staal is ontworpen door Ieoh Ming Pei; een bekend architect. Veel Parijzenaars hebben zich verzet tegen de bouw van deze moderne constructie. Wat vind jij van deze combinatie van oud en nieuw? Vind je het geslaagd of juist ongepast om voor een eeuwenoud paleis een nieuw bouwwerk neer te zetten?  

Mummies, godenbeelden, de Mona Lisa… teveel om op te noemen!

Wie er van droomt om archeoloog te worden moet zeker het Louvre bezoeken. Een diversiteit van vondsten schept een indrukwekkend beeld van de grote beschavingen uit de oudheid. Tot de verzameling Oosterse oudheden behoren verschillende beelden uit Mesopotamië. Het grote aantal museumobjecten uit het Egypte van de farao’s is overweldigend. Er zijn allerlei Egyptische beelden te zien, waaronder godenbeelden, portretten van farao’s en een enorme sfinx. Eveneens worden diverse mummiekisten tentoongesteld en gebruiksvoorwerpen uit het oude Egyptische rijk. Ook de verzameling Griekse, Etruskische en Romeinse oudheden zijn zonder meer een bezichtiging waard. Hoogtepunten vormen de Venus van Milo en de gevleugelde Nike van Samothrace. Beide beeldhouwwerken behoren tot de beroemdste beelden uit de antieke oudheid.

sphinx louvre

Sfinx in het Louvre

Het Louvre wordt ook druk bezocht omwille van de unieke collecties schilderkunst. In het paleis zijn kunstwerken tentoon gesteld van haast alle wereldberoemde Europese schilders die leefden voor de negentiende eeuw. Het bekendste schilderij is waarschijnlijk de Mona Lisa   b  van Da Vinci. Er zijn echter nog veel meer bijzondere schilderijen te bewonderen, waaronder meesterwerken van Botticelli, Da Vinci, Rafael, Van Eyck, Rubens, Rembrand en Vermeer.

Een andere aanleiding om het museum te bezoeken vormen de afdeling Europees beeldhouwwerk vanaf de middeleeuwen, de verzameling toegepaste kunst of de afdeling Islamitische kunst (o.a. keramiek, tapijten, een doopvont, wapenuitrusting).

kinder en jeugpagina parijs Kinder- en jeugdpagina Parijs
Parijs Meer informatie over Parijs