Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Notre-dame parijs

Op een eiland (Île de la cité) midden in Parijs ligt de Notre-Dame. De bouw van deze kerk heeft ongeveer 170 jaar geduurd. De eerste steen is in 1163 gelegd door paus Alexander III. Rond 1330 is de bouw voltooid. Deze middeleeuwse kerk behoort tot de oudste gebouwen in de gotische stijl. Kenmerkend voor de gotiek zijn grote vensters met gebrandschilderde ramen. In oudere gebouwen (Romaanse) dragen muren de daken en vloeren. Omdat grote ramen het muuroppervlakte in gotische kerken gedeeltelijk vervangen volstaan de muren niet meer om de zwaarte van de kerk op te vangen. In gotische kerken worden daarom steunberen en luchtbogen (zie onderstaande foto) gebruikt om het gewicht van de kerk op te vangen.

Westtorens Notre-dame

Wil je de noordelijke en de zuidelijke klokkentoren van de Notre-Dame beklimmen? Ze zijn 69 meter hoog. Om de top te bereiken moeten 387 treden worden beklommen. Deze onderneming wordt beloond met een schitterend uitzicht. Wie de torens beklimt komt ook in de bovenste delen van de westgevel. Daar zijn griezelige beeldhouwwerken te zien. In de zuidelijke toren hangt de klok van Emmanuel. Deze enorme klok weegt 13.000 kilo!

Notre-Dame Parijs

De Westtorens van de Notre-Dame

Naam Notre-Dame

Notre-Dame betekent letterlijk onze dame. Met Notre-Dame in hoofdletters bedoelen de Fransen Maria, de moeder van Jezus Christus. De kerk is namelijk aan haar gewijd (opgedragen), zoals talrijke andere katholieke kerken. Maria is daarom afgebeeld op veel kunstwerken in en aan de Notre-Dame. Op de onderstaande foto ’s staan drie Maria voorstellingen uit de Notre-Dame. Het betreft het Portaal van de Maagd (links in de westgevel, stamt uit de dertiende eeuw), gebrandschilderd glas in de noordelijke roosvenster (stamt uit de dertiende eeuw) en het beeldhouwwerk voor het westelijke roosvenster. Kan je deze kunstwerken ter plaatse vinden en zie je Maria nog op andere plaatsen in en aan de kerk?

Stuur een mail met foto’s naar mariafotos@gezinsreisgids.nl

Maria voorstellingen

Maria voorstellingen

Kunstschatten Notre-Dame

In de Notre-Dame te Parijs zijn heel veel waardevolle kunstwerken te zien. De meeste zijn erg oud. Tot de hoogtepunten behoren de roosvensters. Vooral het noordvenster en het zuidvenster zijn zeer bijzonder. Hun gebrandschilderde glas stamt namelijk uit de dertiende eeuw. De gekleurde ramen bevatten voorstellingen van heiligen en apostelen. Er zijn eveneens gebeurtenissen uit de Bijbel op afgebeeld.

Let ook op de stenen afsluiting rondom het koor (oksaal) met geschilderde beeldhouwwerken. Deze kleurrijke afbeeldingen hebben het leven van Christus als onderwerp. Ze lijken op stripverhalen en stammen uit de veertiende eeuw. In de kerk bevinden zich nog veel andere eeuwenoude kunstschatten. Wie na het bezichtigen van het kerkinterieur meer kerkschatten wil zien kan in de schatkamer van de Notre-dame terecht.

notre-dame parijs

Notre-Dame 

Klokkenluider van de Notre Dame

Victor Hugo heeft De klokkenluider van de Notre-Dame geschreven. Dit spannende verhaal is vaak verfilmd, onder andere door Walt Disney. Het speelt zich af in het vijftiende-eeuwse Parijs. De beeldschone zigeunerin Esmeralda en de misvormde Quasimodo zijn de belangrijkste personages. Door zijn uiterlijk wordt Quasimodo door de Parijzenaars als een monster beschouwd. Ondanks zijn bochel is hij zeer handig. Zo slingert hij als een ware acrobaat aan de touwen in de klokkentoren van de Notre-Dame. Hij woont daar en luidt de grote klok. De meester van Quisimodo, Frollo, geeft hem de opdracht Esmeralda te ontvoeren. Dit mislukt en Quasimodo wordt gestraft. Esmeralda vergeeft hem met een bijzondere vriendschap als gevolg. Samen beleven ze nog vele avonturen.

Boeken en films over De klokkenluider van de Notre-Dame

Viollet-Le-Duc (1841-1879) & de Notre-Dame

Violet-Le-Duc is een Franse architect. Hij heeft heel veel bekende middeleeuwse gebouwen opgeknapt, waaronder de Notre-Dame. Deze kerk verkeerde in een zeer slechte staat voordat hij hem restaureerde (opknapte). Ook verving hij ontbrekende standbeelden door nieuwe, voegde hij waterspuwers toe en ontwierp hij de 90 meter hoge spits op de kruising van middenschip en dwarsschip. Violet-Le-Duc wist natuurlijk ook niet hoe het bouwwerk er precies uitzag in de middeleeuwen. Hij bekeek de Notre-Dame en andere gotische kerken daarom aandachtig. Na afloop van een grondige studie restaureerde hij en fantaseerde hij nieuwe onderdelen.

kinder en jeugpagina parijs Kinder- en jeugdpagina Parijs
Parijs Meer informatie over Parijs