Uittips met kinderen

Alles over Frankrijk

Reisgidsen Normandië

De bekendste bezienswaardigheid van Normandië, de Mont-Saint-Michel, is één van de meest bezochte reisdoelen van Europa. Alleen al het sprookjesachtige silhouet van dit met een abdij bekroonde eiland spreekt tot de verbeelding. De daarbij gelegen grens stimuleert diverse reisuitgaven om Normandië met Bretagne te verenigen in één reisgids. Tot de Bretonse bezienswaardigheden in deze omgeving behoren St.Malo en Fougères. Een reisgids waar in zowel Normandië als Bretagne aan bod komen is interessant voor wie een vakantieadres in de omgeving van de Mont-Saint-Michel zoekt of heeft geboekt.

Normandië wordt onderverdeeld in twee Franse regio’s: namelijk Hoog-Normandië en Laag-Normandië. De afstanden zijn groot terwijl heuvels en smalle slingerwegen bijdragen aan lange reistijden. Het is onwaarschijnlijk dat je vanuit een vakantieadres in Hoog-Normandië een dagtrip maakt naar Bretagne. Zelfs vanuit het overgrote deel van Laag-Normandië is dat niet verleidelijk omwille van de reistijden. Voor wie lange autoriten wil vermijden zijn er reisgidsen die een gebied binnen Normandië bespreken (zie onderstaande Groene Gidsen).

Calvados is populair door het ruime aanbod aan gezinsvriendelijke accommodaties (o.a. talrijke vakantieparken en campings) en interessante bezienswaardigheden. In dit Franse departement liggen bezienswaardige steden (Caen, Bayeux, Honfleur ), zandstranden, pretparken, dierentuinen en historische locaties in het kader van D-Day. In Rouen en omgeving is ook veel te ondernemen. Deze stad leent zich vooral goed voor een stedentrip.

Reisgidsen selectie

Normandië West - De Groene Gids van Michelin

Deze reisgids met het westen van Normandië als onderwerp bevat onder meer informatie over Caen, Mont-Saint-Michel, Bayeux en de Côte de Nacre. Ook de dicht bij de Normandische kust gelegen Britse eilanden Guersey en Jersey komen aan bod.

Normandië Oost- De Groene Gids van Michelin

Centraal in deze regio ligt Rouen. Deze schitterende historische stad leent zich uitstekend voor een stedentrip van enkele dagen. Ze wordt evenals de abdijruïnes van Jumièges en de badplaats Honfleur door Michelin aangeduid met drie sterren. In deze reisgids komt ook de kust tussen Dieppe en Cabourg aan bod (Côte Albâtre en Côte Fleurie).

Normandië-Bretagne: A.N.W.B. Goud reisgidsen

Dit boek begint met een inleidend hoofdstuk waarin diverse aspecten van Normandië en Bretagne belicht worden (o.a. geschiedenis, folklore, flora en fauna). Daarna volgen hoofdstukken met één afzonderlijke streek in Normandië of Bretagne als onderwerp. Bezienswaardige steden, dorpen, natuurgebieden, kastelen en musea worden in beeld gebracht. Deze gids schenkt veel aandacht aan cultuur, maar ook de natuur komt aan bod. Op een losse overzichtskaart staan alle hoogtepunten vermeld.

Normandië - A.N.W.B.  Navigater

Deze reisgids geeft informatie over vakantieaccommodaties, restaurants, winkelen en wandelen. Eveneens zijn er meerdere autoroutes in opgenomen. Het boek is onderverdeeld in de hoofdstukken; Onderweg, Wat te zien?, Wat te doen?, Wandel- / autoroutes, Eten en slapen, Praktisch en Kaarten. Normandische bezienswaardigheden vormen dus niet het absolute speerpunt van deze reisgids.

Normandië, Bretagne – Dominicus

Na een inleiding waarin de geschiedenis en kunst van Normandië en Bretagne aan bod komen volgen beschrijvingen van bezienswaardige plaatsen en plekken. Het boek is voorzien van veel kleurenfoto’s en kaartmateriaal.

Normandië - Wat en Hoe<

Dit kleine, maar praktische boekje is uitgerust met mooie foto’s. Op een bondige wijze zijn bezienswaardigheden beschreven. Er is onder meer aandacht voor uitstapjes met kinderen. Dit boek is handig voor wie de vakantie snel wil plannen of voor een eerste oriëntatie.

D-Day boeken

(zowel informatieve jeugdboeken als boeken voor volwassenen)

Wie interesse heeft in de Tweede Wereldoorlog gaat waarschijnlijk naar oorlogsmuseums (bv. in Caen). Aan de Côte de Nacre zijn locaties te vinden waar tastbare herinneringen aan D-Day bewaard zijn gebleven (o.a. uitgestrekte begraafplaatsen). Wie meer wil weten over deze historische slag kan één van de onderstaande boeken bestellen.

Historische route Normandië- A. Spanjaard

Dit boek is geschreven voor volwassenen, maar leesbaar voor de meeste tieners

Nederlandse boeken over D-Day

Engelstalige boeken over D-Day

Link naar boeken en DVD’s over D-Day

Let met de DVD’s op de kijkwijzerleeftijd!